Daring Bakers: Chocolate and Frangelico Cannoli - Cannoli au Chocolat et au Frangelico

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The time has come to reveal November's Daring Bakers' Challenge. Roll the drums: Cannoli! Since I've got some italian blood in me, this is one dessert that has no secret for me. But I'll readily admit this: I tend to shy away from fried dishes in general. However, I was not gonna miss this challenge, since it's Lisa Michele of the Parsley, Sage, Desserts and Line Drives blog who suggested this challenge. I love this woman: she has a wonderful blog, dry wits and skill to spare.

Not wanting to stay in my comfort zone, I'd decided to try something without the frying part. It was... daring. And there were three miserable failures. It was bad enough that I did not want to document it with pictures. I'm keeping that for myself! Let's just say that the crunchy shells with beautiful bubbles so typical of this pastry were not quite the result that I got. So in the end I had to get the oil out and brave the deep fryer. I guess it was right on the money too, since the shells turned out perfect. As for the filling, I went for a mix of chocolate and Frangelico.

For the original recipe, you can visit Lisa Michele's blog. You'll find the recipe for my filling below.

Many thanks to Lisa Michele for this wonderful challenge. Don't forget to visit the other challengers' creations for the Daring Bakers.

So I'll leave you for now: I want another bite of my lovely cannolo, my cappuccino's waiting, and I can't wait to watch Benjamin Biolay's fantastic video: La Superbe. I can't help it: I'm hooked!

Have a nice week-end!


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C'est déjà le moment de vous révéler le défi des Daring Bakers du mois de novembre 2009. Roulement de tambour: Cannoli! Ayant un peu de sang italien, voilà un dessert qui n'a pas de secret pour moi. Mais, j'avoue que je n'en prépare jamais parce que je ne suis pas vraiment portée vers la friture. Mais je ne pouvais pas manqué ce défi, car c'est Lisa Michele du blog Parsley, Sage, Desserts and Line Drives

Dans le but de sortir de ma zone de confort, j'avais décidé d'essayer une version sans friture. C'est avec une certaine angoisse que je me suis lancée. J'ai essayé trois fois plutôt qu'une. Échec total! J'ai tellement honte, que je vous épargne les photos de mon échec. On était bien loin des cannoli avec les magnifiques bulles si caractéristiques de cette pâtisserie que que j'aime tant... J'ai dû me relever mes manches et affronter la friteuse. Je ne le regrette pas, car les ils sont parfaits. Pour ce qui est de la garniture, j'ai fait une garniture au chocolat et au Frangelico.

Pour la recette originale en anglais seulement rendez-vous sur le blog de Lisa Michele et si vous désirez la recette en français écrivez-moi un courriel, je me ferais un plaisir de vous la faire parvenir. Ma recette de garniture est un peu plus loin sur ce billet.

Un grand merci à Lisa Michele pour ce beau défi! N'oubliez pas de jeter un coup d'oeil aux magnifiques réalisations des autres membres des Daring Bakers.

Je vous laisse pour déguster mon cannolo avec un cappuccino et regarder encore une fois le magnifique vidéo
La Superbe de Benjamin Biolay. Je n'y peux rien, je suis complètement addict.

Bonne fin de semaine!



Chocolate Cannoli Filling


500 g (1 lbs - 2 cups) ricotta cheesse
80 g (3/4 cup) confectioner’s sugar, sifted
60 g (1/4 cup) cacao, sifted
30 ml (2 tbsp) Frangelico - optional


Line a strainer with cheesecloth.
Place the ricotta in the strainer over a bowl and cover with plastic wrap.
Weight in down with a heavy can, and let the ricotta drain overnight.
In a bowl with electric mixer, beat ricotta until smooth.
Add the confectioner’s sugar, the cacao and the Frangelico and blend until smooth.
Chill until firm.
When your ready to serve fill a pastry bag fitted with a plain or star tip, or a ziploc bag, with the ricotta.
If using a ziploc bag cut of the corner.
Insert the tip in the Cannoli shell and squeeze gently until the shell is half filled.
Turn the shell and fill the other side.


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Garniture au Chocolat et au Frangelico


500 g (2 tasses) de fromage ricotta
80 g (3/4 tasse) de sucre à glacer, tamiser
60 g (1/4 tasse) de cacao, tamiser
30 ml (2 cuil. à table) de Frangelico - facultatif


Tapisser un tamis avec un coton à fromage.
Déposer le fromage ricotta et couvrir avec une pellicule plastique.
Égoutter toute une nuit au réfrigérateur.
À l’aide d’un batteur à mains, battre le fromage jusqu’à ce qu’il soit onctueux.
Ajouter le sucre à glacer et le Frangelico.
Bien mélanger et refroidir au moins deux heures avant d’utiliser.
Lorsque vous êtes prêt à servir, installer une douille dans un sac à pâtisserie ou un sac ziploc. Si vous utilisez un sac ziploc, couper un coin.
Remplir votre sac à pâtisserie du mélange chocolaté et dresser vos coquilles de cannoli un côté à la fois.
Servir immédiatement.
Donne 12 cannoli.


Bon Appétit!


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The November 2009 Daring Bakers Challenge was chosen and hosted by Lisa Michele of Parsley, Sage, Desserts and Line Drives
She chose the Italian Pastry, Cannolo (Cannoli is plural), using the cookbooks Lidia’s Italian-American Kitchen by Lidia Matticchio Bastianich and The Sopranos Family Cookbook by Allen Rucker; recipes by Michelle Scicolone, as ingredient/direction guides. She added her own modifications/changes, so the recipe is not 100% verbatim from either book.

31 commentaires:

  1. Such perfect cannoli! Your blisters are flawless =D.

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  2. Perfect looking shells. Sorry you had so many trials. I went straight to the oil. No mucking about! :)

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  3. Hum ! Des cannellonis chocolatés ! Un vrai bonheur !

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  4. Je savais que tu allais faire des cannoli magnifiques, même si tu avais quelques problèmes. Comme toi, je n'aime pas trop la friture - ça me fait peur en fait! - mais c'est un défi très intéressant et tes bulles sont vraiment parfaites. Bravo! Je ne savais pas que tu es aussi fan de BB; j'écoute cet album en boucle et j'adooore ce vidéo - merci de l'avoir partagé et bon week-end.

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  5. Je ne connaissais pas du tout. Très belle réalisation.

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  6. Anonyme11/28/2009

    Your cannoli shells look perfect! Too bad you had to fry them, but it looks like it was worth it.

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  7. delicious! I m used to the normal ricotta filling with candied peel but these with frangelico must be out of the world delicious :)

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  8. Anonyme11/28/2009

    Ta première photo est magnifique avec les cannolis un par dessus l'autre, Félicitations!

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  9. Je ne savais pas que tu avais du sang italien - mais à voir tes cannoli, je n'en doute pas! La texture et les boursouflures sont extra! Et tes photos sont exceptionnelles pour ce coup-ci! Bref, une belle réussite!

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  10. Your cannoli shells look exquisite! Well done. :)

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  11. Anonyme11/28/2009

    I absolutely love the photos of your cannoli! Amazing simply amazing ...

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  12. Frying is the way to go! Nice cannoli1

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  13. I was also trying to find a way to not fry them, but had no luck.
    Your shells look perfectly blistered! You take beautiful photos!

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  14. Wow you loaded those cannolis with chocolate chips- Yum!

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  15. You cannoli shells are just perfect and I love the flavors you used for the filling! Gorgeous!

    Cheers,

    Rosa

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  16. I love your cannoli shells. They look really crisp! The blisters look perfect!

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  17. Oh Isa..I'm so flattered by your sweet words *hugs* You're the best, chicky! That said, as I expected..your cannoli is gorgeous. Perfect blisters and the chocolate frangelico filling sounds amazing! It;s so true, baking these does not give you the flavor that deep frying does..it just isn't a cannoli, you know? regardless, had to offer that option :) Thank you so much for deep frying with me this month!

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  18. Moi qui me cherchait une recette de canolli!
    Elle a l'air drôlement délicieuse!!!!

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  19. Your shells turned out just great Isa - the deep fryer is clearly the key to these treats!

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  20. tes cannolis sont tout simplement magnifiques !!!
    j'aime les jolies boursouflures de la friture et que dire de la garniture hummmm !!!

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  21. Beautiful cannoli!
    Love this blog.

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  22. Wow I'm stunned those shells are perfect and the filled cannoli looks even better the chocolate chips really add a lot of elegance. Wonderful work and bravo on you for getting the frying oil out and doing the daring thing. Cheers from Audax in Australia.

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  23. je découvre avec plaisir cette belle recette! merci!

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  24. These look great...love your photos! :-D

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  25. Perfectly blistered cannoli. One of the best I have seen so far!!

    Sawadee from Thailand,
    Kris

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  26. Your cannoli shells are perfectly beautiful! All of your effort paid off:) Love your photography too! (Thanks for visiting my blog and commenting!)

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  27. Ohhhhh, frangelico...yummy!

    Natalie @ Gluten A Go Go

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  28. oh wow! such perfect cannoli! Your blisters are flawless and the chocolate chips look so yuMmmm!!

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  29. le clip de biolay est magnifique tout comme l'album une vraie réussite. moi qui pensais faire des cannolis au four et non à la friteuse tu viens de me convaincre de ne pas les tenter

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  30. Hummmmmmmmmmmmmmmmmmm!!! Tes cannolis sont magnifiques! J'ai les moules pour les faires mais je n'ai pas la recette! Domage que la tienne soit en anglais!! Bonne soirée Bizz

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