There's only one way to describe what we had to bake this week for our Tuesdays With Dorie: decadent. Simple, quick to prepare and totally fabulous. Dorie proposes that we cut the pan in 32 pieces. For my own part, I cut it in 50 pieces. You should eat this in small quantities, because it's really quite sweet. They are the perfect little squares.
What's more, this recipe will easily forgive any mistake. I followed the method, but completely forgot to melt the chocolate and the condensed sweetened milk, and I also forgot to add nuts in the chocolate mix. I poured the condensed sweetened milk sprinkled the chocolat chips on top.
I made a chocolate version, and also a variant with butterscotch and pecans. That one was my favorite! And they vanished way too fast for my taste... We'll just have to do some more of those.
Many thanks to Lillian for this week's choice of recipe. If you want to read the original recipe, you'll have to visit her blog: Confectiona's Realm.
And of course, don't forget to visit the other members of Tuesdays With Dorie to see what wonderful things they've baked this week.
What's more, this recipe will easily forgive any mistake. I followed the method, but completely forgot to melt the chocolate and the condensed sweetened milk, and I also forgot to add nuts in the chocolate mix. I poured the condensed sweetened milk sprinkled the chocolat chips on top.
I made a chocolate version, and also a variant with butterscotch and pecans. That one was my favorite! And they vanished way too fast for my taste... We'll just have to do some more of those.
Many thanks to Lillian for this week's choice of recipe. If you want to read the original recipe, you'll have to visit her blog: Confectiona's Realm.
And of course, don't forget to visit the other members of Tuesdays With Dorie to see what wonderful things they've baked this week.
Il n'y a qu'un seul mot pour décrire ce que nous avons préparé dans le cadre des Mardis avec Dorie cette semaine: décadent. Simple, rapide et absolument fabuleux. Dorie nous suggère de le couper en 32 morceaux, moi j'en ai fait 50 morceaux. À consommer à petites doses, car c'est excessivement sucré. Ils sont parfaits ces petits carrés. De plus, cette recette nous pardonne facilement nos erreurs. J'ai suivi la méthode, mais j'ai complètement oublié de fondre le chocolat avec le lait condensé sucré et j'ai aussi oublié d'ajouter les noix dans le mélange de chocolat. J'ai versé le lait condensé sucré et saupoudrer les grains de chocolat par-dessus.
J'ai préparé une version au chocolat et une version au caramel écossais et aux pacanes. J'ai particulièrement apprécié la version au caramel écossais! Ils ont disparu beaucoup trop rapidement à mon goût... À refaire absolument!
Un grand merci à Lillian pour son choix cette semaine. Pour lire la recette originale en anglais seulement rendez-vous sur son blogue: Confectiona's Realm.
Et n'oubliez pas de jeter un coup d'oeil aux fantastiques réalisations des autres membres des Mardis avec Dorie.
J'ai préparé une version au chocolat et une version au caramel écossais et aux pacanes. J'ai particulièrement apprécié la version au caramel écossais! Ils ont disparu beaucoup trop rapidement à mon goût... À refaire absolument!
Un grand merci à Lillian pour son choix cette semaine. Pour lire la recette originale en anglais seulement rendez-vous sur son blogue: Confectiona's Realm.
Et n'oubliez pas de jeter un coup d'oeil aux fantastiques réalisations des autres membres des Mardis avec Dorie.
For the oatmeal layer:
240 g (2 cups) all-purpose flour
5 ml (1 teaspoon) baking powder
5 ml (1 teaspoon) salt
200 g (1 cup) unsalted butter, at room temperature
360 g (2 cups) brown sugar
2 large eggs
10 ml (2 teaspoons) pure vanilla extract
240 g (3 cups) old-fashioned (rolled) oats
100 g (1 cup) pecans, coarsely chopped
For the butterscoth layer:
300 ml (14-ounce) can sweetened condensed milk
300 g (2 cups) butterscoth chips
30 ml (2 tablespoons) unsalted butter
1 ml (¼ teaspoon) salt
5 ml (1 teaspoon) pure vanilla extract
240 g (2 cups) all-purpose flour
5 ml (1 teaspoon) baking powder
5 ml (1 teaspoon) salt
200 g (1 cup) unsalted butter, at room temperature
360 g (2 cups) brown sugar
2 large eggs
10 ml (2 teaspoons) pure vanilla extract
240 g (3 cups) old-fashioned (rolled) oats
100 g (1 cup) pecans, coarsely chopped
For the butterscoth layer:
300 ml (14-ounce) can sweetened condensed milk
300 g (2 cups) butterscoth chips
30 ml (2 tablespoons) unsalted butter
1 ml (¼ teaspoon) salt
5 ml (1 teaspoon) pure vanilla extract
Preheat oven to 350°F (180°C).
Butter a 9-by-13-inch baking pan, and place the pan on a baking sheet.
To make the oatmeal layer:
Whisk together the flour, baking powder and salt.
Working with a stand mixer, or with a hand mixer in a large bowl, beat the butter on medium speed until it is soft and creamy.
Add the brown sugar and beat for 2 minutes, then add the eggs, one at a time, beating for a minute after each egg goes in.
Beat in the vanilla.
The mixture should be light and fluffy.
Reduce the mixer speed to low and add the dry ingredients, mixing just until they disappear.
Still on low speed, or working by hand with a rubber spatula, stir in the oats and chopped pecans.
Set aside 1½ to 2 cups of the mixture, then turn the remaining dough into the buttered pan.
Gently and evenly press the dough over the bottom of the pan.
Set aside while you prepare the next layer.
To make the butterscotch layer:
Set a heat-proof bowl over a saucepan of simmering water. Put the condensed milk, butterscotch chips, butter, and salt in the bowl and stir occasionally until the milk is warm and the chocolate and butter are melted.
Remove the bowl from the pan of water and stir in the vanilla.
Pour the warm butterscothch over the oatmeal crust, then scatter the remaining oatmeal mixture over the top.
Bake for 25 to 30 minutes, or until the topping is golden brown.
Transfer the baking pan to a rack and cool for about 2 hours.
Refrigerate for at least 1 hour before cutting.
Cut into 50 bars, each roughly 2 cm par 2 cm (1 by 1 inches).
Bon Appétit!
Butter a 9-by-13-inch baking pan, and place the pan on a baking sheet.
To make the oatmeal layer:
Whisk together the flour, baking powder and salt.
Working with a stand mixer, or with a hand mixer in a large bowl, beat the butter on medium speed until it is soft and creamy.
Add the brown sugar and beat for 2 minutes, then add the eggs, one at a time, beating for a minute after each egg goes in.
Beat in the vanilla.
The mixture should be light and fluffy.
Reduce the mixer speed to low and add the dry ingredients, mixing just until they disappear.
Still on low speed, or working by hand with a rubber spatula, stir in the oats and chopped pecans.
Set aside 1½ to 2 cups of the mixture, then turn the remaining dough into the buttered pan.
Gently and evenly press the dough over the bottom of the pan.
Set aside while you prepare the next layer.
To make the butterscotch layer:
Set a heat-proof bowl over a saucepan of simmering water. Put the condensed milk, butterscotch chips, butter, and salt in the bowl and stir occasionally until the milk is warm and the chocolate and butter are melted.
Remove the bowl from the pan of water and stir in the vanilla.
Pour the warm butterscothch over the oatmeal crust, then scatter the remaining oatmeal mixture over the top.
Bake for 25 to 30 minutes, or until the topping is golden brown.
Transfer the baking pan to a rack and cool for about 2 hours.
Refrigerate for at least 1 hour before cutting.
Cut into 50 bars, each roughly 2 cm par 2 cm (1 by 1 inches).
Bon Appétit!
Carrés Divins au Caramel Écossais
Via Dorie Greenspan: Baking from my Home to Yours - adapté par Isabelle
Pour imprimer la recette, c'est par ici!
Pour le fond à l'avoine:
200 g (1 tasse) de beurre
360 g (2 tasses) de cassonade
2 oeufs
10 ml (2 cuil. à thé) de vanille
5 ml (1 cuil. à thé) de poudre à pâte
240 g (2 tasses) de farine tout usage
240 g (3 tasses) de flocons d'avoine
100 g (1 tasse) de pacanes en morceaux
Pour l'étage de caramel écossais:
300 ml (1 1/4 tasses) de lait condensé sucré - Lait Eagle Brand
300 g (2 tasses) de grains de caramel écossais
30 ml (2 cuil. à table) de beurre
1 ml (1/4 cuil. à thé) de sel
5 ml (1 cuil. à thé) de vanille
Préchauffer le four à 350°F (180°C).
Beurrer un moule de (9 x 13 pouces).
Pour la garniture à l'avoine:
Combiner la farine, les flocons d'avoines, les pacanes, le sel et la poudre à pâte
Battre le beurre avec la cassonade jusqu'à ce qu'il soit crémeux.
Ajouter les oeufs un à la fois, en brassant bien entre chaque addition.
Ajouter les ingrédients sec et ne pas trop mélanger.
Déposer environ la moitié de la préparation dans le moule beurré.
Verser le mélange de caramel écossais par-dessus.
Et déposer le restant de la garniture à l'avoine sur le caramel écossais.
Pour le mélange de caramel écossais:
Dans le bol d'un bain-marie, verser le lait condensé sucré, les grains de caramel écossais, le beurre, le sel et la vanille.
Fondre à feu doux en remuant de temps en temps.
Verser sur la garniture à l'avoine.
Cuire au four environ 25 minutes.
Refroidir sur une grille environ 2 heures, avant de couper en morceaux.
Bon Appétit!
Pour imprimer la recette, c'est par ici!
Pour le fond à l'avoine:
200 g (1 tasse) de beurre
360 g (2 tasses) de cassonade
2 oeufs
10 ml (2 cuil. à thé) de vanille
5 ml (1 cuil. à thé) de poudre à pâte
240 g (2 tasses) de farine tout usage
240 g (3 tasses) de flocons d'avoine
100 g (1 tasse) de pacanes en morceaux
Pour l'étage de caramel écossais:
300 ml (1 1/4 tasses) de lait condensé sucré - Lait Eagle Brand
300 g (2 tasses) de grains de caramel écossais
30 ml (2 cuil. à table) de beurre
1 ml (1/4 cuil. à thé) de sel
5 ml (1 cuil. à thé) de vanille
Préchauffer le four à 350°F (180°C).
Beurrer un moule de (9 x 13 pouces).
Pour la garniture à l'avoine:
Combiner la farine, les flocons d'avoines, les pacanes, le sel et la poudre à pâte
Battre le beurre avec la cassonade jusqu'à ce qu'il soit crémeux.
Ajouter les oeufs un à la fois, en brassant bien entre chaque addition.
Ajouter les ingrédients sec et ne pas trop mélanger.
Déposer environ la moitié de la préparation dans le moule beurré.
Verser le mélange de caramel écossais par-dessus.
Et déposer le restant de la garniture à l'avoine sur le caramel écossais.
Pour le mélange de caramel écossais:
Dans le bol d'un bain-marie, verser le lait condensé sucré, les grains de caramel écossais, le beurre, le sel et la vanille.
Fondre à feu doux en remuant de temps en temps.
Verser sur la garniture à l'avoine.
Cuire au four environ 25 minutes.
Refroidir sur une grille environ 2 heures, avant de couper en morceaux.
Bon Appétit!
Love your butterscotch version.
RépondreSupprimerMimi
These look so good! I love them!
RépondreSupprimerje craque complètement pour ce que tu fais et tes photos!! bravo
RépondreSupprimerUne magnifique gourmandise.
RépondreSupprimerA tester absolument.
A bientôt.
Ciao ! I would have loved to try your special version !!!
RépondreSupprimerOh my god ! Une pure gourmandise ces petites choses là !!! bises
RépondreSupprimerI;ve never seen such gorgeous photos in Dorie's book! :) And your blog name is the best!
RépondreSupprimerI love butterscotch! Your bars are darling, I like the way you cut them into tiny circled domes. :)
RépondreSupprimerUn autre de tes petites douceurs:))
RépondreSupprimerComme toujours ma belle Isa tu me fais littéralement craquer avec tes si alléchantes photos:) Quelle Magnifique gourmandise;)xxx
RépondreSupprimerOH!!MY!! These look even better than the originals. Butterscotch. Perfect.
RépondreSupprimerLooks really yummy! Love the butterscotch idea =D.
RépondreSupprimerQue de douceur et de décadence! C'est magnifique ta recette et tes photos me font craquer à chaque fois. J'adore le caramel écossais.
RépondreSupprimerTa description me donne bien envie d'essayer ces petits carrés! En plus, ils sont tout mignons!
RépondreSupprimerC'est carrément cochon ce dessert!!
RépondreSupprimerTes photos me mettent toujours l'eau à la bouche!
Merci pour visiter mon blog :o) My French is a bit rusty. Reading is much better than speaking. Nice blog you have. I especially liked your Malt Cupcakes and Lemon Poppy Seed Cupcakes (I LOVE lemon-anything) :o)
RépondreSupprimerThese are just begging to be eaten. By the handful :D
RépondreSupprimerThe butterscotch version is an excellent idea! They look perfect! Thank you for stopping by my blog and leaving your comment!
RépondreSupprimerKindly, ldh
That is really pretty looking bars Isabelle. I am sure they tasted delicious.
RépondreSupprimerMagnifique!
RépondreSupprimerune belle gourmandise à essayer
RépondreSupprimerbonne soirée
They look beautiful! Your butterscotch pecan version sounds delicious! This recipe is very flexible and very forgiving.
RépondreSupprimerLove the round cut outs. Love the idea of leaving out the chocolate. I think this is a great oatmeal cookie base for limitless additions. I did pecans and caramel (with the chocolate).
RépondreSupprimerCes petites bouchées sont un appel au meurtre, je veux bien mourir juste après les avoir gouté!!!
RépondreSupprimerThis has such wonderful flavours - the portions look so cute! Gorgeous :)
RépondreSupprimerWow, it looks like forgetting to melt the chocolate with the condensed milk turned out fantastic for you - they look soo tasty! The butterscotch version sounds like a winner for me too! Love how you made them cute as buttons! =)
RépondreSupprimerWow ... They look perfect. Good idea for the butterscotch. I like this version.
RépondreSupprimerWow c'est trop mignon! Bonne idée de bouchées à partager et pour emporter au travail (comme je le fais souvent). Merci pour cette recette!
RépondreSupprimerComme tu le dits, ces petits carrés sont tout simplement divins !
RépondreSupprimerBisou