Le texte et la recette en français suivent un peu plus bas.
This week, we are treated to a wonderful chocolate soufflé. And I'm really sorry, but I've already tried Dorie's soufflé, and I was not much of a fan. I don't like soufflé with yolk. I only like soufflé when it's aerial, almost a sweet cloud; as far as I'm concerned, this is one dessert that should come guilt free right from the baker, with the fewest amount of fat and a very light texture. And the only way to get there that I know is by using only the egg whites. So that's why the yolk had to go. And to tell the truth, I was really in the mood for some spicy chocolate, so I inspired myself from one of my favorite spicy brownie recipe, the one from Café Juliette et Chocolat in Montreal. You should know: it's the best place to go for hot cocoa, I promise - they give it to you with a generous dash of whipped cream, and, well, you know, it's... hmmm! Decadent! Enough of this chit-chat; inspired by those delicious brownies, I've added to my soufflé: chili peppers, cinnamon and nutmeg. Guaranteed to wake up your taste buds!
Some of you sent me e-mails about the colour of my soufflé - well, don't worry, it is the authentic pitch chocolate colour of my mix - it's a result of the spice mix.
What about you, my dear readers? How do you like your soufflé? Light and airy, dense and rich, or even with a cakelike texture?
Many thanks to Susan for this week's choice. To read the original recipe, visit Susan's blog: She's Becoming Doughmesstic. And of course, don't forget to visit the other members to take a peek at all the wonderful soufflés this Tuesday With Dorie brought forth.
Some of you sent me e-mails about the colour of my soufflé - well, don't worry, it is the authentic pitch chocolate colour of my mix - it's a result of the spice mix.
What about you, my dear readers? How do you like your soufflé? Light and airy, dense and rich, or even with a cakelike texture?
Many thanks to Susan for this week's choice. To read the original recipe, visit Susan's blog: She's Becoming Doughmesstic. And of course, don't forget to visit the other members to take a peek at all the wonderful soufflés this Tuesday With Dorie brought forth.
Cette semaine nous avons droit à un magnifique soufflé au chocolat. Je suis désolée Dorie, mais j'ai déjà fait ton soufflé et je ne l'avais pas aimé... Je n'aime pas mon soufflé avec des jaunes d'oeufs! Je l'aime lorsqu'il est léger comme les nuages, pour moi un soufflé est un dessert sans culpabilité, avec le moins de gras possible et une texture aérienne. Et ce résultat n'est atteignable que lorsqu'on utilise seulement des blancs d'oeufs ! Alors, j'ai décidé d'omettre les jaunes d'oeufs. Comme j'avais une envie folle de chocolat épicé, je me suis inspirée d'une de mes recettes favorites de brownies épicés du Café Juliette et Chocolat à Montréal! Le meilleur endroit pour les chocolats chauds, je vous le jure on a l'impression qu'ils ont fait fondre du chocolat et qu'ils nous le servent directement dans une tasse avec une touche de crème fouettée... Absolument décadant! Trève de bavardages, donc inspirées de ses fabuleux brownies, j'ai ajouté à mon souffé: du piment chili, de la cannelle et de la muscade! Un délice garanti!
J’ai eu quelques courriels sur la couleur de mon soufflé, magnifique n’est-ce pas! Ne vous inquiétez pas, la couleur est complètement naturelle: elle provient tout simplement de mon mélange d’épices.
Et vous chers lecteurs, comment aimez-vous votre soufflé? Léger et aérien comme moi, dense et riche ou un avec une texture qui ressemble à un gâteau?
Un grand merci à Susan pour son choix cette semaine! Pour lire la recette originale, en anglais seulement rendez-vous sur le blog de Susan: She's Becoming Doughmesstic. N'oubliez pas de jeter un coup d'oeil aux fantastiques soufflés des autres membres des Mardis avec Dorie!
J’ai eu quelques courriels sur la couleur de mon soufflé, magnifique n’est-ce pas! Ne vous inquiétez pas, la couleur est complètement naturelle: elle provient tout simplement de mon mélange d’épices.
Et vous chers lecteurs, comment aimez-vous votre soufflé? Léger et aérien comme moi, dense et riche ou un avec une texture qui ressemble à un gâteau?
Un grand merci à Susan pour son choix cette semaine! Pour lire la recette originale, en anglais seulement rendez-vous sur le blog de Susan: She's Becoming Doughmesstic. N'oubliez pas de jeter un coup d'oeil aux fantastiques soufflés des autres membres des Mardis avec Dorie!
Chili & Spice Chocolate Soufflé adapted by Isabelle
From Dorie Greenspan: Baking From my home to yours
Print this recipe here!
80 g (3/4 cup) of chocolate to 70%, finely choped
90 g (1/2 cup) sugar
5 ml (1 tsp.) cinnamon
2 ml (1/2 tsp.) chili pepper
1 ml (1/4 tsp.) nutmeg
70 ml (1/3 cup) milk at room temperature
3 egg whites at room temperature
1 ml (1/4 tsp.) salt
Preheat the oven to 350 degrees.
Give the inside of individual soufflé mold a thick coating of butter, sprinkle it with sugar and cacao.
Put the chocolate and the sugar in a heatproff bowl over a saucepan of simmering water.
Heat until the chocolate is melted.
Add the cinnamon, the chili peper, the cinnamon and the nutmeg.
Transfer the bowl to the counter and add the milk.
In a bowl, whip the egg whites with the salt, continue to beat until the peaks are glossy and almost firm.
Stir one quarter of the whites into the chocolate to lighten it.
Then use a rubber spatula to gently fold in the remaining whites.
Bake until you think the soufflé in almost done, or until a thin knife inserted in center comes out clean.
Remove the soufflé from the oven and serve immediately.
Bon Appétit!
From Dorie Greenspan: Baking From my home to yours
Print this recipe here!
80 g (3/4 cup) of chocolate to 70%, finely choped
90 g (1/2 cup) sugar
5 ml (1 tsp.) cinnamon
2 ml (1/2 tsp.) chili pepper
1 ml (1/4 tsp.) nutmeg
70 ml (1/3 cup) milk at room temperature
3 egg whites at room temperature
1 ml (1/4 tsp.) salt
Preheat the oven to 350 degrees.
Give the inside of individual soufflé mold a thick coating of butter, sprinkle it with sugar and cacao.
Put the chocolate and the sugar in a heatproff bowl over a saucepan of simmering water.
Heat until the chocolate is melted.
Add the cinnamon, the chili peper, the cinnamon and the nutmeg.
Transfer the bowl to the counter and add the milk.
In a bowl, whip the egg whites with the salt, continue to beat until the peaks are glossy and almost firm.
Stir one quarter of the whites into the chocolate to lighten it.
Then use a rubber spatula to gently fold in the remaining whites.
Bake until you think the soufflé in almost done, or until a thin knife inserted in center comes out clean.
Remove the soufflé from the oven and serve immediately.
Bon Appétit!
Soufflé au Chocolat et au Chili Épicé adapté par Isabelle
Via Dorie Greenspan: Baking From my home to yours
Pour imprimer la recette, c'est par ici!
80 g (3/4 tasse) de chocolat à 70% râpé
90g (1/2 tasse) de sucre
5 ml (1 cuil. à thé) de cannelle
2 ml (1/2 cuil. à thé) de piment chili
1 ml (1/4 cuil. à thé) de muscade
70 ml (1/3 tasse) de lait à la température de la pièce
3 blancs d’oeufs à la température de la pièce
1 ml (1/4 cuil. à thé) de sel
Préchauffer le four à 350°F (180°C).
Dans un bain-marie, fondre le chocolat avec le sucre.
Ajouter la cannelle, le piment chili et la muscade.
Beurrer et enrober de sucre et de cacao 4 ramequins.
Lorsque c’est fondu, retirer du feu et incorporer le lait.
Réserver.
À l’aide d’une mixette, monter les blancs d’oeufs en neige ferme avec le sel.
Plier les oeufs dans le mélange de chocolat.
Verser dans les ramequins préparés.
Cuire au four, environ 23 à 30 minutes.
C’est prêt, lorsqu’un cure-dent inséré au centre en ressort propre lorsqu’on le pique.
Sortir du four et servir immédiatement.
Bon Appétit!
Via Dorie Greenspan: Baking From my home to yours
Pour imprimer la recette, c'est par ici!
80 g (3/4 tasse) de chocolat à 70% râpé
90g (1/2 tasse) de sucre
5 ml (1 cuil. à thé) de cannelle
2 ml (1/2 cuil. à thé) de piment chili
1 ml (1/4 cuil. à thé) de muscade
70 ml (1/3 tasse) de lait à la température de la pièce
3 blancs d’oeufs à la température de la pièce
1 ml (1/4 cuil. à thé) de sel
Préchauffer le four à 350°F (180°C).
Dans un bain-marie, fondre le chocolat avec le sucre.
Ajouter la cannelle, le piment chili et la muscade.
Beurrer et enrober de sucre et de cacao 4 ramequins.
Lorsque c’est fondu, retirer du feu et incorporer le lait.
Réserver.
À l’aide d’une mixette, monter les blancs d’oeufs en neige ferme avec le sel.
Plier les oeufs dans le mélange de chocolat.
Verser dans les ramequins préparés.
Cuire au four, environ 23 à 30 minutes.
C’est prêt, lorsqu’un cure-dent inséré au centre en ressort propre lorsqu’on le pique.
Sortir du four et servir immédiatement.
Bon Appétit!
That really does look great and dark and fudgy and MMMMM! I really want to try this no-yolk version (saves on fat and cholesterol!) Beautiful!
RépondreSupprimerTres jolie! ;)
RépondreSupprimerMagnifique ton soufflé, surtout la couleur. J'aime tous les soufflés en fait mais j'ai une faiblesse pour le soufflé leger et au chocolat donc, le tien me plaît très bien.
RépondreSupprimerWahou, quelle tentation! Ces soufflés sont mortels!
RépondreSupprimerBises,
Rosa
Une version bien alléchante !
RépondreSupprimerQuelle belle association de saveurs!
RépondreSupprimerThat looks wonderful! You're tempting me to try a spicy chocolate combination.
RépondreSupprimerQuelle Magnifique! I bet the combination of cinnamon, chili and nutmeg was divine. They turned out beautifully!
RépondreSupprimerWow, quelle merveille! Ton soufflé a l'air délectable! Et je suis impressionée que tu aies réussi à prendre d'aussi bonnes photos, malgré le fait que les soufflés tombent aussi vite!
RépondreSupprimerÇa fait très longtemps que je ne suis pas allée chez Juliette et Chocolat, mais là, tu me donnes envie d'y retourner!
Isa, thank you for your honesty. This was totally a flourless chocolate cake to me. Not a souffle, however, a home baker (as the title aludes) may be enticed to persue a quest for a classic french souffle by succeeding in this endeavor with the Dorie version. I am so inspired by your post and thank you for taking "the souffe" up a notch. Your souffle looks beautiful as it should and I can't wait to use your formula.
RépondreSupprimerAmyRuth
Isa, BTW...what type of chili pepper powder did you use?
RépondreSupprimerAmyRuth
Superbement réussis ces soufflés. On a envie de traverser l'écran avec la main pour en voler un.
RépondreSupprimerJe retiens ta recette, mais sans les épices.
C'est pas mon truc.
Bien à toi
verO
The best souffle I've seen around! Well done!
RépondreSupprimerBeautiful! Chocolate and spice are great companions. I too believe that a soufflé should be fluffy and light. But it really depends on my mood at the moment. :>
RépondreSupprimerune petite merveille ce souffle et quel couleur bise
RépondreSupprimerHummm...! du bonheur dans ces petits soufflés magnifiques..!
RépondreSupprimerBonne soirée
Wow Isa, your Chocolate Souffle looks luscious! I love the flavor combo you picked! Chocolate and cinnamon is a favorite of mine. I've always wanted to try chocolate with spice, I'll have to give it a go one day! =)
RépondreSupprimerwow this looks so rich and decadent.
RépondreSupprimerWhat a scrumptious looking souffle - it is so dark as to be almost black inside. Love it!
RépondreSupprimerMmm - Your souffle looks delicious =D. I love the idea of playing with spices and chocolate!
RépondreSupprimerI love the combination of chocolate and spices! Your souffle sounds deeeelicious.
RépondreSupprimerc'est comme ça que j'aime un soufflé: un nuage de légèreté!!bravo!!merci pour ton passage et ton gentil commentaire!! bonne journée!!
RépondreSupprimerThe souffle looks fabulous, I especially love the picture of the raspberries sat gently on the puffed up chocolate.
RépondreSupprimerLooks just wonderful and the sounds of the reduced fat and calories sounds like a great idea, too. I will need to try that recipe soon and see what the guys think as they loved this one. The top of yours with the three raspberries nestled in looks so interesting and creative...best picture of the week!
RépondreSupprimerMmm!! C'est à couper le souffle:)
RépondreSupprimerBon jeudi Isa!! xxx
Oh my, what a dark and delicious souffle you've created. The addition of spices sounds divine.
RépondreSupprimerI know where I'm going the next time I'm in Montreal! Your version of souffle looks magical
RépondreSupprimerBeautiful. Your souffle sounds wonderful. I'll have to give the chili and chocolate combo a try. I've only heard good things.
RépondreSupprimerI just love your adaptation of Dorie's Chocolate Souffle. It's risen beautifully and the spices are an excellent idea.
RépondreSupprimerThe souffle looks wonderful! I've only made souffle once and it was a recipe I found on Epicurious.com. It included egg yolks and whipped egg whites. I found the texture to be airy and very smooth. But, that's the only souffle I've eaten, so I don't have a reference point!
RépondreSupprimerBeautiful souffle. I had never made/eaten souffle before so I didn't know what to expect. Your description sounds wonderful.
RépondreSupprimerwaouh ! sublime, j'aimerais y goûter, je suis sous le charme...bises
RépondreSupprimerYours looks SOOO good! I love the spicy touch you gave them!
RépondreSupprimerWow! J'ai jamais essaye de faire des souflles, vos photos me tente... Bon dimanche, Liz.
RépondreSupprimerVery délicious.....
RépondreSupprimerCan I eat your cake, now??
RépondreSupprimerPlease??
That looks ah-mazing! I never thought I'd like souffle until I tried one in NYC. That one was pretty airy, so I guess I'll need to try more types to decide what I like best ;).
RépondreSupprimerThat's really creative - adding chili and spice to a chocolate dessert. I bet it's fantastic!
RépondreSupprimerI am speechless .... The souffle looks amazingly beautiful and luscious!
RépondreSupprimerJe découvre votre blog avec délice. Un véritable enchantement pour les papilles. Merci pour cette succulente pause culinaire.
RépondreSupprimerinteresting how your recipe didn't require any egg yolk....im trying this right now!
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