Le texte en français suit un peu plus bas.
The September 2009 Daring Bakers’ challenge was hosted by Steph of A Whisk and a Spoon. She chose the French treat, Vol-au-Vent based on the Puff Pastry recipe by Michel Richard from the cookbook Baking With Julia by Dorie Greenspan.
Well, aren't we already september 27th and it's now time to reveal our monthly challenge for the Daring Bakers. It's Steph from A Whisk and A Spoon who chose the recipe for this month. Vol-au-Vent are inseparable from flaky pastry, and without flaky pastry, vol-au-vent won't soar. I've fashioned flaky pastry before, but I had never tried Mr. Michel Richard's. I'd always wanted to try his recipe, but every time I needed some, I always returned to my old habits. So I'm quite glad this little challenge forced me out of my old habits.
First, though, there's something you should know about me: when I was a little girl, I had to follow my mother everywhere, and that included a vast number of art gallery openings. I loved walking in the venues where my mom's art was exhibited and listen to the varied opinions people had towards my mother's works, but I always hated the little bites that were offered in small vol-au-vent. Sweet or salty didn't matter, I was never interested. Always too much pastry and not enough filling for my taste. I'm all grown up now and still don't like those. If I want the pleasure of flaky pastry, I'm more prone to make some lovely tartlets. So you'll have to forgive me for not quite following the guidelines of this challenge.
Obviously, I made flaky pastry, but no vol-au-vent! Instead, I made olive straws and parmesan cheese palmiers.
For the olive straws, I got the idea from the Michel Roux's wonderful book: Pastry Sweet and Savory. So cute, impressive and easy to make, I would've loved to have this idea first! I'm told it was delicious, but I didn't take a bite since I'm allergic to olives. So you'll have to trust my tasters.
And for the cheese palmiers, no recipe needed. You simply roll the dough, daub it with a little water and sprinkle parmesan cheese, and voilà!
For today, I couldn't post all the steps to prepare flaky pastry, so come back in a bit for the full dossier. As for the recipe, you should visit The Daring Kitchen to see it.
And don't forget to visit the delicious works of the other members of The Daring Bakers.
Nous sommes déjà le 27 septembre et voilà que c'est le moment de vous dévoiler le défi du mois des Daring Bakers. C'est Steph de A whisk and A Spoon qui a choisi la recette ce mois-ci. Derrière les Vol-au-Vent se cache la pâte feuilletée, car sans pâte feuilletée impossible de créer les Vol-au-Vent. J'ai déjà préparé de la pâte feuilletée mais c'est la première fois que j'ai l'occasion de préparer celle de Monsieur Michel Richard. Je m'étais promis de l'essayer, mais lorsque j'avais besoin de pâte feuilletée je retournais inévitablement à ma recette habituelle. Je suis bien heureuse de ce défi qui m'a offert la possibilité de ne pas me défiler et d’éviter de retourner à mes vieilles habitudes.
La première chose que vous devez savoir, lorsque j'étais une petite fille, je devais suivre ma mère lors de ces nombreux vernissages. J'aimais beaucoup me promener dans les galeries ou ma mère exposait et écouter les critiques des gens sur le travail de ma mère, mais j'ai toujours détesté toutes ces petites bouchées que l'on nous offrait dans des petits vol-au-vent. En sucré ou en salé cela ne m'a jamais intéressé... Toujours trop de pâte et pas suffisamment de garniture à mon goût. Même aujourd'hui les vol-au-vent sont loin d'être mes favoris. Si je veux me faire plaisir avec de la pâte feuilletée, je prépare plutôt de délicieuses tartelettes. Alors, vous me pardonnerez de ne pas avoir respecté à la lettre les directives de ce défi.
Évidemment, j'ai fait la pâte feuilletée, mais pas un seul vol-au-vent! J’ai plutôt préparé des bâtonnets aux olives et des palmiers au fromage parmesan.
Pour les bâtonnets aux olives, j'ai pris l'idée dans le magnifique livre de Michel Roux: Pastry Sweet and Savory. C'est tellement joli, impressionnant et facile à faire que j'aurais bien aimé avoir eu cette fantastique idée... Apparemment c'était délicieux, mais je n'y ai pas goûté, car je suis allergique aux olives. Alors vous devrez vous fier à mes goûteurs.
Pour ce qui est des palmiers au fromage, pas besoin de recette. Il suffit de rouler la pâte, de badigeonner d’un peu d’eau et de saupoudrer de fromage parmesan et voilà!
Il m'est impossible aujourd'hui de publier les étapes de la préparation de la pâte feuilletée, revenez un peu plus tard pour le dossier complet. Pour la recette en anglais seulement: The Daring Kitchen.
N'oubliez pas de jeter un coup d'oeil aux délicieuses réalisations des autres membres des Daring Bakers.
Mignons les palmiers!
RépondreSupprimerDelicious looking palmiers. The olive palmier look funky and delicious!
RépondreSupprimerLovely!!
RépondreSupprimerI agree with you that too many of these nibbles at events are dry and interesting so I love your ideas. Palmiers and straws are two of my favourite snacks. Tout ce que tu fais est si joli!
RépondreSupprimerWahou, superbe! Tes créations sont irrésistibles et si belles! Bravo!
RépondreSupprimerBises et bon début de semaine,
Rosa
ces flutes aux olives sont délirantes!!
RépondreSupprimerBelle réalisation chez toi aussi :)
RépondreSupprimerMerci pour ton retours, ça me rassure !
La préparation que j'avais faite était super bonne, heureusement car ça m'a réconforté dans mon foirage de la pâte ;)
bizz
Your blog is great! Will visit often :)
RépondreSupprimerFollowing your mom around art galleries sounds like such a storybook childhood! Your Parmesan palmiers would be such a treat with a meal!
RépondreSupprimerLovely story =D. I love the palmiers and the different shapes you made!
RépondreSupprimerLove the palmiers. Interesting take with the olives. Have got to try these some day.
RépondreSupprimerYour use of the puff pastry is really great. The olive straws are amazing and I would like a few of those parmesan palmiers right about now!!!
RépondreSupprimerPlus ça change... (plus c'est la même chose.:)Les bâtonnets et palmiers a l'air délicieux!
RépondreSupprimerLovely job Isabelle. I love the olive ones. I was so close to making them (ah, great minds think alike). I had seen Michel Roux make them on Martha Stewart's show. I just love the idea. I am thinking I will make them for a New Year's appetizer.
RépondreSupprimerThank you SOOO much for the comment you made on my blog! I really felt welcomed to Daring Baker's world! =)
RépondreSupprimerBoth of your creations seem delicious, but I have to admit: I'm a sucker for palmiers... And yours look MAGNIFIQUE
How creative, I'm so impressed with your results! Great work!
RépondreSupprimerIsabelle, I can imagine your childhood refusals so well! Bah, pastry. It needs good filling. Beautiful palmiers, and your cheese and olive sticks remind me so much of my favorite kid's book. I'll have to go find it!
RépondreSupprimerI love palmier... looks so beautiful! Well done.
RépondreSupprimerIsabelle, I love how you took full reign and said 'I'm going to use the puff pastry the way I like it!", and boy did it pay off. Your cheese palmiers are stunningly perfect and gorgeous, and the olive straws look and sound so briny/savory/crispy/flaky! Beautiful job as always!
RépondreSupprimerThose olive straws look so cool! Love all the colours and I'm sure it would taste fantastic.
RépondreSupprimertrès joli!!!!
RépondreSupprimerOh là là...Ils sont Magnifiques tes palmiers ma Chère Isa;)
RépondreSupprimerBonne semaine!! xxx
These are so unusual and very attractive. My daughter loves puff pastry as long as it has no filling in it. :)
RépondreSupprimerthe olive straws are genius! I've never seen anything like it. It's good to see other puff pastry variations after the vols-auvent bombardment after the posting date :)
RépondreSupprimerYou are a culinary artist! Love what you've done with the puff pastry...so beautiful!
RépondreSupprimersuperbement original cette présentation. bise
RépondreSupprimerJ'aime bien la forme des bâtonnets !!!
RépondreSupprimerI love both your palmiers and your olive straws - they look so good!
RépondreSupprimerYour cheese palmiers are stunningly perfect! and the olive straws look and sounds amazing! thank you for the sweet comments and stopping by. =)
RépondreSupprimerGreat idea - they would be perfect for parties!
RépondreSupprimerBonjour Isabelle, je suis heureuse de ta visite et tu seras toujours la bienvenue.
RépondreSupprimerTon blog est très intéressant et tu partages des recettes très alléchantes.
Passe une belle journée et à bientôt.
Josée xx
Those are so cute! I love them.
RépondreSupprimerBeautiful palmiers! I saw Michel Roux make the olive straws on Martha Stewart's show, and remembered they looked real cool. And your kitty is adorable!
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